Jan
29
2009

Overstappen naar Apple / Mac; 2

Een systeem dat knap opstart en blijft draaien. Daar zijn we mee begonnen enige tijd geleden. Vandaag ga ik weer verder op dit thema en bespreken we de investeringswaarde van een Apple. Wat mij betreft kun je namelijk op basis van het vorige artikel al besluiten om een Apple aan te schaffen. Je weet namelijk met behulp van het vorige artikel al dat je een computer aanschaft waarmee je probleemloos vijf jaar vooruit kan.

Een hoop mensen echter schrikken van de hogere aanschafprijzen die Apple presenteert, in verhouding tot de pc. Daar kan ik inderdaad weinig aan afdoen. Apple is absoluut duurder dan een pc. Waarom? Omdat ze een sterk merk zijn dat de enige is in zijn klasse, wat design en besturingssysteem aangaat. Ze kunnen dus vragen wat ze zelf willen. Zijn Apple producten ergens veel goedkoper te krijgen dan in de Apple store zelf? Er valt wat af te doen aan de prijzen, maar meer dan een paar procent is dat niet. Je bent dus altijd flink wat geld kwijt (vanaf € 1000) aan de aanschaf van een computer van dit merk.

Is dat een probleem?

Als je de levensduur van een Apple afzet tegenover die van een pc niet. Zoals eerder besproken heb je dus een probleemloos computerleven met een Apple, aangezien de machine die je koopt blijft draaien en niet trager wordt. Je hebt dus minder ellende van je aanschaf versus een pc en dat is wat waard. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de tweedehands waarde van een Apple computer vele malen hoger blijft liggen dan bij een pc. Een Apple laptop van een jaar of drie oud, haalt meestal nog meer dan 50% van de aanschafwaarde in tweedehands waarde. Een laptop met Windows van drie jaar oud is echter prehistorisch oud en bijna niets meer waard. Hoe komt dat?

Doordat Apple hoge instapprijzen heeft, is er dus geen ‘onderkant’ van de Apple markt waarbinnen je een nieuwe computer kunt kopen voor bijvoorbeeld € 400. De pc markt heeft dat wel. De ontwikkelingen binnen de pc markt gaan echter zo hard, dat als je nu een pc laptop koopt van € 1200, de systeemeisen van die laptop over drie jaar gepasseerd worden door een goedkoop nieuw model van € 400. Kortom, die laptop van € 1200 nu is over drie jaar minder waard dan een gebruikt model van de nieuwe van € 400 van straks. Volg je me nog?

De tweedehands markt van Apple is dus een apart segment voor instappers die willen proberen, maar niet de hoofdprijs willen betalen. Daar komt overigens nog een andere reden voor het waardebehoud bovenop. De computer blijft het doen! Dat wil zeggen dat je net zoveel hebt aan een Apple laptop van drie jaar oud, als een nieuwe. Hij is misschien niet zo snel als het nieuwste model, maar de materialen zijn duurzaam en netjes. Het design is strak, dus nog steeds acceptabel en je kunt je er dus mee vertonen.

Wat betekent dat praktisch gezien voor de switcher van pc naar Apple? Hij koopt nu eenmalig een duurdere computer, maar is de jaren erna evenveel geld kwijt voor een nieuwer model in verhouding tot de pc, aangezien hij  voor zijn oude Apple verhoudingsgewijs veel meer geld terug krijgt dan bij de pc variant. Hogere instapkosten dus, maar blijvend goed rendement op de tweedehands verkoop. Stop eens een half uur tijd in het bekijken van prijzen op marktplaats. Je zult versteld staan. Wil je overigens een tweedehands site waarbij er nette prijzen gevraagd worden voor tweedehands Apples? Kijk dan op tweedehandsmac.nl.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: ,

28 Comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign