Jan
07
2009

Ik zoek een product en het heet; frituurvetopvangding

Frituur. Ik kan uren schrijven over frituur. Als Mora aandelen gaf aan haar grootverbruikers, dan had ik inmiddels een stoel aan de directietafel. Nee, we sporten alles er weer netjes af en we eten het maximaal eenmaal per week, maar ALS we het dan eten, dan eten we het goed. 

Inmiddels is frituur traditie geworden bij mij thuis. Als ik een feestje geef met wat mensen over de vloer, dan weten ze bij voorbaat al wat ze te nuttigen krijgen. En ik weet bij voorbaat dat ik mijn vriezer vol moet stouwen. De onderste lade van mijn vriezer is dan ook standaard oranje gekleurd. Het zal mij niet overkomen dat ik bij onverwachts bezoek ‘s avonds geen frituur voor kan schotelen aan mijn gasten. Frituur is het toastje van de jaren 80, de borrelnoot van de jaren 90. 

Als ik frituur maak, dan moet het ook op. Da’s de eerste regel die ik stel. Ik frituur niet voor niets en Mora heeft er niet voor niets zijn best voor gedaan. Het is dan ook regelmatig voorgekomen dat ik met een halve frituurvergiftiging en de nodige alcoholische versnaperingen boven de toiletpot gehangen heb. Maar dat maakt niet uit, want het was wel op!

Het goed bereiden van frituur is regel twee. Frituur is een fantastisch product als het vet vers is en het is niet te blaffen als het vet oud is. Ik gebruik mijn vet maximaal een keer of vijf, zes denk ik. Echt niet meer. Nu is echter de vraag; ALS je dan je frituurpan schoon wilt maken, waar laat je het vet? Ik bewaar meestal de lege flessen (ik gebruik alleen vloeibaar vet) zodat ik het vet daarin terug kan schenken.

Probleem is echter bij mijn frituurpan (Princess, zie hiernaast) dat het overschenken van zo’n bak in een fles, altijd gepaard gaat met problemen.

Morsen doe ik namelijk altijd met deze constructie. 

Als je dan daarnaast het probleem hebt dat je frituurvet te hard was door de vorst, waardoor je je pan ‘even’ aanzet, om vervolgens het vet netjes in een fles over te kunnen gieten, maar je je niet realiseert dat het vet weleens zo heet kan worden dat het vet door die fles heensmelt, waardoor je hele italiaanse designertegelterras onder het vloeibaar frituurvet komt te zitten bij min 2, dan heb je niet alleen een frituurpan die niet meewerkt en een goor terras, maar ook een vriendin die niet in haar beste doen is.

Ik pleit voor een frituurvetopvangding. Ik wil snel en probleemloos van mijn vet af. Mag maximaal € 1,50 kosten en moet vooral niet smelten. Ik wil namelijk regelmatig mijn vet vervangen zonder ellende, zodat ik knap frituur kan aanbieden in te grote hoeveelheden aan mijn gasten.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign