Feb
01
2009

Outlet shoppen in Duitsland

Als ik dan zoals gisteren toch al wat geheimen prijs geef van effectief winkelen, kan ik ook mijn ervaringen met de Esprit Fabriek Outlet in Ratingen, Duitsland prijsgeven. Als we het namelijk over echt outlet winkelen hebben dan moet je hier zijn. Wij gaan eens per half jaar heen en komen met tassen vol aan knappe Esprit kleding terug. Het is de nieuwe collectie die daar te koop is en allemaal eersteklas artikelen. Niets mis mee. Er zijn meerdere factory outlets in dat gebied van andere merken, maar die hebben we na onderzoek links laten liggen. Voor ons is Esprit koning in het land van goedkoop merkkleding scoren en we doen dit nu een jaar of vier met plezier. Komt ook met name omdat we het een leuk merk vinden en we altijd goed slagen.

Op ongeveer drie kwartier rijden over de grens bij Venlo, is de Esprit Factory Store te vinden. Het adres is Am Rosenkothen 2, D-40880, Ratingen. Openingstijden van maandag tot vrijdag van 10-19 uur en op zaterdag van 9 tot 16 uur. Wij zijn via Van der Valk in Venlo gewezen op het bestaan hiervan een aantal jaar geleden en waren na 1 bezoek om.

Wat tref je aan?

Een grote fabriekshal in een knap pand, met rijen en rijen rekken. De rekken zijn twee kledingstukken hoog en de complete collectie is aanwezig. Netjes geordend, wat wil zeggen dat ieder kleidingstuk een eigen rek heeft en dat daar dan alle maten aan hangen. Dat wil niet zeggen dat alles altijd voorradig is, want het is een gekkenhuis daar en de verkoop gaat snel. Heel snel.

Je winkelt het meest effectief met winkelwagentjes en als je het slim aanpakt dat rij je gewoon alle rekken langs, je zoekt je maat uit (meestal is van ieder kledingstuk de maat wel aanwezig) en je gooit het in het wagentje. Gooien? Ja gooien. Waar de reguliere Esprit winkel in Nederland een oase is van netheid, orde en rust, is de outlet store een warzone. Het is een jungle waar je tegen moet kunnen. Het is er zeer druk, er liggen kledingstukken op de grond en er is zelfs sprake van ellebogenwerk. Het is een H&M verkoop van merkkleding. Zoiets. Er zijn tientallen pashokjes, maar die zijn allemaal vol. Honderden mensen zijn bezig met het uitzoeken en passen van kleding in gangpaden, zonder enig gevoel van gene. Je rijd je winkelwagentje, die inmiddels compleet afgetopt is met soms wel meer dan 80 kledingstukken half je pashokje binnen (waar je tot wel een half uur op moet wachten) en vervolgens begint het proces van alles aantrekken en kijken of het wat is. Hoezo maximaal 2 kledingstukken per pashokje?

Dat je dus soms twee uur in je pashokje staat is een feit. Je komt echter ook niet naar Duitsland rijden voor 2 truitjes, of wel? Nee, talloze pantalons, broeken, truitjes, blouses en weet ik niet wat allemaal nog meer gaan doorgaans mee terug. Dat kost tijd om uit te zoeken. Zorg dus dat je op tijd heen gaat. Maar vergis je niet, op tijd aankomen betekent niet dat het rustig is. Als ze om 10 uur opengaan, dan is het gelijk druk. Je geeft jezelf alleen wat meer tijd om het grote aanbod te overzien. De drukte en de grote ruimte maken het onoverzichtelijk.

De Esprit Outlet is een slim concept. Je kijkt voor kleding en gooit het in je karretje. Je past het en wilt het niet hebben, besluit je. Je hangt het aan het rek bij de pashokjes. Vervolgens is er een poppetje die de hele dag kleding van dat ‘hang maar terug rek’, die bij de pashokjes staan naar de achterzijde van het pand rijdt. Je hoeft namelijk geen kleding terug te hangen. Dat doen zij voor je. Vandaar dus ook een vol winkelwagentje met al je opties. Less More is more. Achter de schermen zijn dan tientallen (!) medewerkers van Esprit aan het werk om de kleding die jij zojuist gepast hebt en niet wil hebben, weer te ordenen en aan rekken te hangen. Vervolgens worden die rekken de fabriek ingereden, waarna de medewerkers een bepaald gangpad moeten blokkeren om de kans te krijgen kleding terug te hangen. Vervolgens rijden de medewerkers weg van het gangpad, op zoek naar plaatsen waar ze meer terug kunnen hangen en achter hun rug om drommen mensen alweer samen om de kleding opnieuw in hun karretje te werpen. De logistiek erachter is enorm.

Doorgaans halen we zo’n € 1200 aan winkelwaarde aan kleding, maar betalen daar ongeveer de helft voor in de outlet store. De meeste truitjes en blousjes zitten onder de 20 euro per stuk. Originele prijskaartjes zitten er aan, dus je kunt zo vergelijken. Ideaal. En inderdaad; korting van meer dan 50% komt zeker voor.

Een dagje Ratingen is voor ons dus een missie op zich, maar een die zich prima terugbetaalt. Niet iedereen heeft er echter de maag voor, want ik ken mensen die we er naartoe gestuurd hebben, maar gedesillusioneerd terugkwamen. Niet omdat de kleding niet leuk was, maar omdat de drukte en werkwijze hen naar de strot vloog. Denk dus even na voordat je start, maar als je tegen drukte kunt; DOEN.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: ,

166 Comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign