Jan
28
2009

Series; Prison Break seizoen 4

Prison Break stopt. Volgens zender Fox vallen de kijkers dusdanig tegen, dat dat voldoende bevestiging is dat de serie zijn potentieel heeft verbruikt. Na seizoen 4 wordt de stekker eruit getrokken. Tja, zo kun je het stellen natuurlijk. Je kunt ook gewoon zeggen dat na seizoen 1 de serie bij lange het goede niveau nooit meer gehaald heeft. Ik heb zojuist de eerste 16 afleveringen van seizoen 4 gezien en het is triester dan triest. Dat ze ermee stoppen is naar mijn mening drie seizoenen te laat.

De geloofwaardigheid van het feit dat ze na hun ontsnapping in seizoen 1 van de ene onzinnige verhaallijn in de andere rollen, was met seizoen 2 al flinterdun. Zowel seizoen 2 als seizoen 4 zijn een soort van 24 afleveringen lange Fugitive opzet. Seizoen 1 en 3 gaan over de ontsnapping uit een gevangenis, waarbij 3 gewoon heel slecht uitgewerkt is. 

Waarom is seizoen 1 van Prison Break zoveel beter dan de andere seizoenen? Dat is niet zo moeilijk te verklaren. Het geniale van seizoen 1 was de controle die hoofdrolspeler Michael had over de situatie. Hij had een vooropgezet plan, waarbij hij alles wist, maar de kijker in het duister tastte. Dat gaf een bepaalde draai aan het verhaal die niet eerder gezien was. Michael had het monopoly op de regie, het monopoly op de spanning. Dat maakte Prison Break anders dan andere gevangenis series en boeide enorm.

In seizoen 2,3 en 4 is die regie van Michael helemaal weg. Hij heeft alleen nog zijn intelligentie om op terug te vallen en handelt dus ad hoc. Prima, maar intelligente onschuldige mensen op de vlucht zagen we al eerder in de persoon van Richard Kimble (Harrison Ford) als The Fugitive. Been there, done that. Toch blijf je kijken naar de serie, omdat je het eerste seizoen goed vond en hoopt dat dat niveau ooit nog eens gehaald wordt. Met seizoen 4 echter slaan ze de plank meer dan mis. Een totaal zwalkend script en dito verhaallijnen. Volstrekt ongeloofwaardig. Maar dan ook echt helemaal absurd ongeloofwaardig.

Waar liggen de grote fouten van Prison Break? Het hele probleem met de verhaallijn omtrent ‘the Company’, waar seizoen 2,3 en 4 zich helemaal op stoelen, is dat het niet goed geïntegreerd werd in seizoen 1. Wat is ‘the Company’ en waarom moet het mij boeien, vroeg je je af in seizoen 2. Als ze die verhaallijn in seizoen 1 er goed in hadden gezet, dan had het misschien beter blijven plakken. Nu lijkt de verhaallijn van seizoen 2,3 en 4 er aan de haren bij getrokken, omdat seizoen 1 zo’n succes was en er dus meer gefilmd moest worden. Absurd. Daarnaast mist de serie een cruciaal onderdeel die iedere serie tegenwoordig wel vereist; diepgang. Er wordt geen karakter netjes uitgewerkt. Maar dan ook echt niet. We weten na 4 seizoenen uiteindelijk weinig over de personen die ons vier jaar lang hebben bezig gehouden, omdat het uiteindelijk alleen maar ging over piepende banden, rokende pistolen en onschuldige mensen in problemen. Sorry, maar dat format is in de jaren ’80 al veel vaker uitgewerkt en heette met een moeilijk woord ‘actiefilm’. 

Conclusie; een gemiste kans voor Fox, na een magistraal seizoen 1.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags:

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign