Jan
08
2009

Series; Dexter seizoen 1

Magistraal. Ik kan niet anders zeggen. In de enorme reeks series die ik volg heeft Dexter met stip een prominente plaats gekregen. Ik ben onder de indruk van deze serie om een aantal redenen. 

Dexter gaat over de hiernaast afgebeelde hoofdrolspeler Dexter (Michael C. Hall), die een soort van Engel des Wrake speelt. Hij is moorddadig en komt daar al op jonge leeftijd achter. Zijn stiefvader leert hem die moorddadigheid aan te wenden voor iets goeds; het ombrengen van zware criminelen die justitie ontlopen. Dexter is door zijn werk als ‘blood splatter analyst’ bij de politie zeer goed op de hoogte over hoe hij zijn sporen moet wissen en het komt dan ook meerdere afleveringen voor in het eerste seizoen dat hij iemand vermoord. Om goede redenen.

Die verhaallijn is op zich al bijzonder, maar wat de schrijvers gedaan hebben, is er nog een verhaallijn doorheen weven. Een ‘echte’ seriemoordenaar heeft door wat Dexter doet en volgt hem. Deze serie moordenaar vermoord mensen en laat vervolgens hints achter aan Dexter. De serie moordenaar heeft namelijk groot respect voor Dexter en zijn handelswijzes. Die hints echter, kan hij officieel niet gebruiken, want ze zouden hemzelf ook ontmaskeren.

De serie wordt enorm sterk door een aantal componenten;

- De hoofdrolspeler is enorm sterk in deze rol. We kennen Hall al van Six Feet Under, waar hij ook een vreemde snuiter speelt. In de rol van Dexter echter, trekt hij de serie compleet naar zich toe. De rol is hem op het lijf geschreven.

- Suggestie is een groot thema in de serie. Dat wordt al duidelijk als je de begintiteling ziet. Fenomenaal gedaan en veruit een van de sterkste serie openingen die ik ooit zag. De mate van suggestie die daarin gebruikt wordt, krijgt ook in de serie zelf een vervolg. Klasse gedaan.

- Je hebt enerzijds empathie met de hoofdrolspeler, maar anderzijds betrap je jezelf erop dat dat niet ‘hoort’ omdat hij namelijk gruwelijke moorden pleegt. Dat spanningsveld is een heel fijn spel en de makers hebben dat uitstekend in de vingers.

- Meer standaard, maar o zo belangrijk; de hoofdrolspelers worden goed uitgediept. De voice over van Dexter zelf is een zeer sterke aanvulling en de overige spelers die worden uitgewerkt zijn interessante personages.

Ik kan iedereen deze serie nu al aanraden, terwijl ik pas 1 seizoen gehad heb. Ik ga deze week starten met 2 en mogelijk ook 3. Voor mij is dit absoluut een top 5 serie en is hij met recht mijn serie charts ingedonderd.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post.


Powered by WordPress | LeraDesign