Jan
17
2009

Overstappen naar Apple / Mac; 1

Met enige regelmaat weet ik mensen te overtuigen van het feit dat het verstandiger is om gebruik te maken van Mac, in plaats van Windows. In een serie artikelen zal ik nader ingaan op de voordelen van het gebruik van Apple boven het gebruik van Windows. Ik zal proberen de meest voor de hand liggende drempels te bespreken, die de meeste Windows gebruikers ervaren bij het overpeinzen van de overstap. In dit artikel start ik met wat globale voordelen van het gebruik van de Mac. Ik schakel regelmatig tussen de termen Apple en Mac. Naar mijn mening komt het op hetzelfde neer, dus trek je daar niets van aan.

Het eerste flirten van een pc gebruiker met Apple, start met de aanblik van een van de producten van Apple. De iPod wordt geroemd om zijn esthetische schoonheid en is mateloos populair, de iPhone behoort inmiddels ook tot dit rijtje en het is dan ook meestal zo dat de wannebe Apple gebruiker zijn eerste positieve gevoelens voor het merk daar oploopt. Terecht, want Apple maakt goede producten. Dat sommige mensen daar enorm in doorschieten, heeft het merk niet veel goed gedaan. Voorheen leek het gebruik van Apple computers alleen samen te hangen met een besloten clan aan ‘believers’. Tegenwoordig neemt het marktaandeel van Apple zulke proporties aan, dat het veel meer ingeburgerd is en steeds meer mensen overstappen. Ook terecht. 

Even terug naar het ontwerp. Er zijn er maar weinig die niet tevreden zijn over het ontwerp van Apple. De afbeelding hier rechts is bijvoorbeeld de iMac, de tegenhanger van de pc. Geen kast, geen los beeldscherm, geen plastic. Gewoon knap aluminium, met de hele computer ingebouwd in het beeldscherm. Niemand die het er niet over eens is dat dat het aanzien prima waard is. Daar ligt het probleem dan ook niet. Sterker nog, er zijn zelfs mensen in mijn omgeving die zo aangetrokken zijn tot het design, dat ze het besturingssysteem voor lief nemen en puur op uiterlijke verschijning dit toestel aanschaffen. Niet doen. Eerst even inlezen in wat je kunt verwachten voordat je zo’n stap waagt. 

Het besturingssysteem is namelijk anders. Dat is een feit. Een van de meest prettige eigenschappen van het besturingssysteem is dat het (in tegenstelling to Windows) geen registers heeft. De registers in Windows onthouden iedere beweging die je maakt binnen het systeem en slaat deze op. Ooit weleens afgevraagd waarom je Windows systeem steeds trager wordt? Dat is de reden! “Peet, als jij geen trager wordend systeem hebt, hoef je dan ook niet opnieuw te installeren van tijd tot tijd?”, wordt mij dan gevraagd. Nee!

Heerlijk toch? Mijn laptop van 3 jaar oud is letterlijk nog net zo snel als dat hij uit de doos kwam. Natuurlijk staan er iets meer programma’s op dan bij de eerste start en dat neemt iets meer tijd in beslag bij het opstarten, maar hij wordt niet trager na verloop van tijd. 

Nog een kenmerk? Hij loopt niet vast. Stilte. Hij loopt niet vast? Nee, hij loopt niet vast. Programma’s kunnen vastlopen (en sluit je dan individueel af), maar de Apple zelf doet dat niet. Dat heeft te maken met de wijze waarop het besturingssysteem geschreven is. Het is bij mij nog niet voorgekomen dat mijn Apple compleet vastloopt en ik gebruik het systeem al jaren. 1 programma, 2, 10 of 20 tegelijkertijd opgestart? Geen probleem. Het systeem gaat niet over zijn nek. 

Even samenvatten. Ik koop met de Apple een computer die het altijd blijft doen en die niet trager wordt naar verloop van tijd. Dat klinkt voor iemand zonder kennis van computers volstrekt logisch. Voor Windows gebruikers echter niet. Is dat dan de luxe die Apple biedt? Werkende computers? Nee. Dat is de basis die Apple biedt. Volgende keer gaan we verder in op andere argumenten waarom je best een Apple kunt overwegen.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign