Jan
25
2009

Downloaden van nieuwsgroepen; 1

Vandaag wil ik het even hebben over het downloaden van nieuwsgroepen. Hoe werkt dat en wat komt er bij kijken? 

Het downloaden van zogenaamde torrents is enorm populair en goed ingeburgerd op het moment. Met regelmaat hoorde ook ik echter iets over het downloaden via nieuwsgroepen en vroeg ik me af hoe dat dan in zijn werk zou gaan.

Bij torrents is het zo dat je stukjes data weghaalt bij verschillende aanbieders. Op het moment dat mensen overal ter wereld hun computer aan laten staan, dan kun je daar stukje data vandaan halen, mits ze dat toestaan natuurlijk. Hoe meer mensen hun computer aan hebben staan en dat bepaalde stukje data aanbieden waar jij naar op zoek bent (bijvoorbeeld een bepaalde film), hoe sneller het downloaden gaat. Je bent hierbij dus afhankelijk van hoe populair is hetgeen jij zoekt en hoeveel mensen het ter download aanbieden (hun computer aan hebben staan).Hoe populairder, hoe meer mensen het aanbieden. Hoe meer mensen het aanbieden, hoe sneller de download gaat. 

Bij nieuwsgroepen is dat niet heel veel anders. Het enige grote verschil tussen downloaden met torrents en downloaden via nieuwsgroepen is dat je niet afhankelijk bent van de hoeveelheid aanbieders. Er is namelijk maar 1 aanbieder; de nieuwsgroep. Wat is een nieuwsgroep? Een nieuwsgroep is niet meer dan een server met content (inhoud). Een grote harde schijf met informatie in een datacentrum. Het heeft niets met het nieuws te maken in de media, maar de term ‘nieuws’ slaat in dit geval op de actualiteit van hetgeen aangeboden wordt. De nieuwste films of cd’s dus bijvoorbeeld. Verzamelt in een groep. Dat is een nieuwsgroep. De nieuwsgroep is dus niets meer dan een grote harde schijf waarop mensen nieuwe zaken plaatsen zoals films en muziek.

Grote voordeel van nieuwsgroepen is dat je direct van de server (de harde schijf) kunt downloaden. Dat wil dus zeggen dat je de maximale snelheid van je internetabonnement gaat gebruiken. Je download het namelijk van 1 plaats, in plaats van talloze plaatsen (zoals met torrents). Het nadeel is echter dat de ruimte op een nieuwsgroep beperkt is. Dat wil zeggen; de harde schijf vanwaar je download heeft een limiet. Dat heeft als consequentie dat zaken die op de nieuwsgroep staan, soms maar enkele dagen daarop staan voordat ze er weer afgehaald worden. Het betreft dus bijna altijd recent materiaal en je moet jouw nieuwsgroep goed in de gaten houden als je specifiek op zoek bent naar iets. Daar komt bij dat het gebruik van een nieuwsgroep niet altijd gratis is. Je hebt betaalde nieuwsgroepen waar je ‘lid’ van kunt worden, maar er zijn ook internetproviders die een nieuwsgroep aanbieden in een combinatie met het abonnement. 

Samengevat;

Torrents hebben een enorm groot aanbod en is gratis. Snelheid van downloaden is echter afhankelijk van de hoeveelheid mensen die hetgeen aanbieden wat jij zoekt.

Nieuwsgroepen hebben een actueel aanbod en het download enorm snel. Daar staat tegenover dat er kosten mee gepaard kunnen gaan en het aanbod beperkt is.  

Binnenkort leg ik uit wat je nodig hebt om succesvol te kunnen downloaden van nieuwsgroepen.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign