Dec
17
2008

Windows is stervende

Als fervent gebruiker van Apple producten ben ik vanzelfsprekend enorm bevoordeeld ten aanzien van Microsoft. Ik ben een jaar of drie geleden overgestapt van Windows naar Mac Os en heb nooit terug gekeken. De problemen die Windows heeft (en die Windows gebruikers ook toegeven) braken mij op en de overstap was met de hulp van iemand in mijn omgeving die ook een mac had snel gemaakt. Het vastlopen van het systeem, steeds trager worden naar verloop van tijd en het oeverloze gepiel met drivers vond ik als eindgebruiker niet te doen. Begrijp me niet verkeerd; als je wil wroeten in een computer systeem en daadwerkelijk dingen wilt leren over computers blijft Windows de betere keuze. Als je echter probleemloos en snel wilt internetten, tekst verwerken, apparatuur aansluiten en op licht complexe wijze wilt spelen met een computer, dan is mac toch echt de juiste keuze.

Steeds meer mensen zien dit in zo blijkt, want Apple groeit en daarnaast kampt Windows met problemen.

In 2008 werken voor het eerst minder dan 90% van alle computergebruikers met Windows. Het marktaandeel is al jaren dalende zo blijkt. Dit marktaandeel komt ten goede aan Apple, dat in 2008 groeide van 7,4 naar 8,9%. Die groei van Apple is echter niet zo snel als dat zou kunnen, omdat Apple er (nog steeds) voor kiest om zijn besturingssysteem niet los te maken van zijn hardware. Wil je namelijk het besturingssysteem gebruiken van Apple, zul je ook de computer moet kopen van Apple. Vroeger was dit vanzelfsprekend, maar inmiddels werkt het besturingssysteem van Apple op Intell processoren, dus zou Apple er ooit voor kunnen kiezen om het anders aan te pakken. Op het moment dat dat gebeurd zijn de kansen dat het marktaandeel van Windows in elkaar zakt sterk aanwezig. Open Source maakt daarnaast ook een flinke opmars door, maar is nog niet goed geschikt voor eindgebruikers.    

Microsoft heeft echter ook nog andere problemen. De huidige productlijn daagt niet voldoende uit en wordt simpelweg te weinig gebruikt. Vista heeft veel negatieve publiciteit gehad. Met toepassingen als Windows Mobile en Windows Live probeert het bedrijf gebruikers vast te blijven houden, maar feit is dat de applicaties simpelweg niet sterk genoeg zijn. De vooruitziende blik die Bill Gates vroeger had, is al een decennium niet meer verzilverd. Sterker nog, Gates is weg en het bedrijf is stuurloos. Datzelfde overkwam Apple trouwens ook in de jaren 90, toen Steve Jobs het bedrijf verliet en de productlijn onmiddellijk in de problemen kwam. 

Microsoft leunt nu nog op producten als Windows en Office, maar voor hoe lang? Concurrentie komt snel op, het imago rondom het bedrijf is ronduit slecht en de innovaties blijven uit. Het enige waar ze met name nu terug op kunnen vallen is het feit dat iedereen gewend is Windows te gebruiken en om die reden dat zo houdt. De online advertentiemarkt en zoekmachine markt is opgeëist door Google, de mobiele toepassingen blijven achter en de huidige producten van de desktop computers voldoen al tijden niet meer. Naar mijn mening is Windows stervende. Het zal nog een aantal jaren duren voordat de koppositie overgenomen is door een concurrent, maar als dat eenmaal gebeurd is zou het wel eens snel kunnen gaan.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign