Dec
06
2008

Mijn ontdekking van het jaar

Laat ik dit blog starten met een must have die naar mijn mening iedereen zou moeten hebben die zich op internet rondbeweegt. De google reader is mijn ontdekking van het jaar. Deze fantastisch werkende RSS reader van Google heeft mij uren met tijd bespaard dit jaar. Sterker nog, hij bespaart mij uren per week vermoed ik.  Wat doet de google reader?

Laat ik beginnen met het uitleggen over de RSS feeds. Wat zijn RSS feeds? Veel internetpagina’s hebben een zogenaamde RSS feed. Deze Really Simple Syndication zorgt voor een directe link naar de internetpagina, zonder dat je die internetpagina hoeft te bezoeken. De RSS feed kan betrekking hebben op een onderdeel van de desbetreffende website (bijvoorbeeld alleen het financiële nieuws van een digitale krant), of kan betrekking hebben op alle onderdelen van een website.Het is maar net welke mogelijkheden de site biedt en waar je interesses liggen. Laten we een van de pagina’s die ik volg eens wat beter bekijken.

Als groot Apple liefhebber volg ik Macwereld.nl. Deze site geeft een aantal RSS feeds door, klik hier maar eens op. Er zijn diverse RSS links te zien, die gaan over diverse onderdelen van de website. Het onderwerp wat je interesse heeft en waar een RSS feed voor beschikbaar is, kopieer je met copy/paste.

Nu is de vraag? Waar moet ik nu heen met al die gekopieerde RSS feeds die mijn interesse hebben? Hoe lees ik de informatie die mij gepresenteerd wordt via zo’n RSS feed? Nou, daar zijn talloze programma’s voor geschreven en ze het allemaal hetzelfde; RSS readers.

De RSS reader is een programmatje dat je alle stukjes informatie van alle RSS feeds die je erin gezet hebt overzichtelijk brengt. Althans, het is de bedoeling dat ze overzichtelijk mogelijk gebracht worden, maar daar slagen veel programmeurs echter niet in. Google wel. Je kunt dus samengevat kiezen voor talloze RSS readers om je feeds mee te lezen en ik raad je van harte de Reader van Google aan.

Ben ik een Google fanboy? Niet specifiek. Is de reader van Google de meest uitgebreide en meest overzichtelijke die er bestaat? JA!

Met de Google reader beschik je over een soort van e-mail programma waarin je onder elkaar alle inhoud van alle feeds die je hebt ingekopieerd kunt lezen. Al scrollend overzie je dus alle inhoud van een specifiek onderwerp netjes onder elkaar. Zonder reclame, zonder schreeuwerige internetpagina’s, gewoon als mail netjes geordend strak onder elkaar.

Op afstand kun je op die wijze de gedeeltelijke content (inhoud) van een site naar je toe halen en deze onderzoeken op interessante informatie. Nu is dat op zich niet zo interessant, maar stel nu dat je 20 internetpagina’s tegelijkertijd in de gaten kunt houden op deze manier? Stel nu dat je vandaag je reader afsluit, morgen je Reader weer aanzet en van alle 20 internetpagina’s die jij bij wilt houden in 1 klap kunt zien welke informatie erbij gekomen is sinds dat je de avond ervoor afsloot?

Met de Reader mis je geen informatie meer, omdat alles waar jij behoefte aan hebt gepresenteerd wordt. Behoefte aan een volledig artikel (Reader presenteren meestal alleen titels of de eerste alinea van een artikel)? Dan klik je op het artikeltje in je Reader en linkt hij automatisch door naar de internetpagina van je voorkeur. I-de-aal.

Ik heb zelf zo’n 50 RSS feeds lopen in mijn Reader. Variërend van vakinhoudelijk tot puur interessant. Het is niet meer nodig om al die internetpagina’s af te struinen en belangrijker; je krijgt overzichtelijk alle inhoud gepresenteerd zodat je ook daadwerkelijk niets meer mist. En dat dan in minder tijd. Wat mij betreft de ontdekking van dit jaar.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , , , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post.


Powered by WordPress | LeraDesign