Dec
21
2008

De Maan als energie-leverancier

 Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om energie te winnen op de Maan.

Waar vooral aan gedacht wordt is het bouwen van grote zonnecollectoren. Door het ontbreken van een een atmosfeer als de onze, is de zonnestraling op de Maan veel intenser. Door het ontbreken van zwaartekracht kunnen bovendien veel grotere zonnepanelen gebouwd worden.

Naast zonne-energie kan er ook helium 3 worden gewonnen op de maan. Helium 3 is een geladen deeltje dat als brandstof gebruikt zal gaan worden voor de nieuwste kernfusiereactors. Bij kernfusie ontstaat geen kernafval, wat een enorm voordeel is.

Op Aarde is helium 3 zeer schaars en dus enorm duur is. Op de hele aarde is er niet meer dan 200 kilo van.

Op de maan is er echter een heleboel helium 3, een paar miljoen ton zelfs. Met een ton helium 3 kan net zoveel energie worden gewonnen als met het verstoken van 130 miljoen vaten olie. Honderd ton helium 3 zou genoeg energie opleveren om de hele Aarde met energie te voorzien.

Eerst zullen er gigantische investeringen moeten worden gemaakt, maar als er eenmaal helium 3 gewonnen kan worden op de maan zal het enorme bedragen opleveren. Vooral als je bedenkt dat een kilogram helium 3 drie miljoen dollar waard is.

kortom, het lijkt zeker de moeite waard om te blijven onderzoeken naar de mogelijkheden op dit gebied. Als over pakweg 50-100 jaar onze eigen bronnen zijn uitgeput, moeten we ervoor zorgen dat we klaar zijn om een volgende stap te maken.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , , , , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign