Dec
20
2008

Classics; Lego

Voor alles in dit leven bestaat de overtreffende trap en zo ook voor Lego. Voordat ik iets vertel over hoe je jezelf nog steeds teveel geld uit je zak kunt laten kloppen door de Deense speelgoedmakers, wil ik eerst uiten dat ik een groot voorstander ben van Lego.

Ik ben er -zoals zovelen- mee opgegroeid en heb een soort van aangeboren Pavlov reactie op Lego. Als ik in een speelgoedwinkel ben, voor welke reden dan ook, MOET ik simpelweg even langs de schappen met Lego lopen. Vanzelfsprekend gaat de nek altijd in een hoek van 45 graden om de grootst mogelijke dozen in ogenschouw te nemen. De frustratie die je als kind ervaarde bij het bezoeken van de speelgoedwinkel en altijd de conclusie trekkend dat je de mooiste dozen nooit in je bezit zou hebben proef je op dat moment nog steeds.

De mooiste dozen waren die met een doorkijkvenster. Een grote kartonnen flap aan de voorkant, die je op kon tillen om achter doorzichtig plastic vervolgens alle stukjes te aanschouwen die in de doos aanwezig waren. Fenomenaal slim gedaan vind ik dat nog steeds. Bij het piratenschip bijvoorbeeld zag je de haai achter het plastic liggen, een object wat bijvoorbeeld nieuw was in die tijd en alleen in de duurdere dozen werd gestopt. Lego was en is superslim. 

Onlangs was op het nieuws dat het patent op Lego verlopen is. Lego had een Canadees bedrijf gesommeerd om te stoppen met het maken van Lego en vocht dit via het Europese hof aan. Helaas. Lego mag nagemaakt worden, want de vorm van Lego is niet eeuwig te patenteren, zo is het oordeel. 

Blijft natuurlijk overeind staan dat Lego een ijzersterk merk blijft. Ook al is het in het verleden diverse malen in de problemen geraakt en zie ik het persoonlijk ooit nog wel eens omvallen, Lego is als beeldmerk onovertroffen. Dat ook volwassenen geen weerstand kunnen bieden hiertegen is een feit en Lego springt daar behendig op in. Momenteel is er zogenaamd Lego voor volwassenen beschikbaar. De wat ‘duurdere’ dozen voor de speler met de grotere portemonnee. Neem de Star Wars Star Destroyer.

De Star Wars lijn is een enorm populaire lijn onder de Lego dozen. Helaas heeft Lego zich moeten degraderen tot populistisch vermaak door met dozen van bijvoorbeeld Harry Potter en dus ook Star Wars te komen. Nu ben ik zelf fan van Star Wars, maar blijft het zonde dat een sterk merk zoals Lego daartoe geforceerd wordt om tegemoet te komen aan dalende verkoopcijfers. De Star Destroyer hier links is echter bedoeld voor de volwassenen onder ons. Met een verkoopprijs van € 400 en een inhoud van 8000 steentjes (25 kilo) is dit toch geen child’s play meer te noemen. 

Iemand in mijn directe omgeving is zo gek. Heeft zijn huis volstaan met allerlei soorten Lego en koopt zo’n beetje iedere grote doos die er voorhanden is. Tja. Hoe leuk het ook is om aan te zien, als je je realiseert dat bijvoorbeeld drie van deze huisjes aan elkaar geklonken gelijk staan aan een kleine € 600 vraag ik me af of het niet te ver gaat.

Oog voor detail is er. Voldoende uitdaging is er ook en dat het er allemaal prachtig uitziet voor een oud Lego liefhebber zoals ik is ook een feit. Sterker nog, ook ik heb mij in het verleden weleens laten verleiden tot het kopen van een ‘grote’ doos Lego (a € 70 meen ik), om er na het in elkaar zetten ervan erachter te komen dat de kick er weer vanaf was. Ik zag op voorhand al dat dit een verslaving was waar geen einde aan zou komen en om die reden heb ik mijzelf tot op heden weten te beheersen in dit opzicht. Tot volle tevredenheid van mijn vriendin overigens. 

Dat het echter nog gekker kan, wilde ik de lezer toch niet onthouden. Hieronder een foto van een vliegdekschip van een wel erg fanatiek Lego liefhebber. Dat zelfs 8000 stukjes tellende dozen hier niet tegenop kunnen is een feit. Ongelooflijk. 

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign