Dec
31
2008

Champagne

Vandaag is de dag bij uitstek om bezig te zijn met Champagne. Maar wat is het eigenlijk?

Champagne mag alleen zo heten als het geproduceerd wordt in een klein wijgebied, zo’n 140 km oostelijk van Parijs. Het gaat om een mousserende (met bubbels) wijn die verkrijgbaar is in verschillende kwaliteiten.

90% van de verkochte Champagnes draagt het predikaat “brut”. Dit zegt iets over het suikergehalte. Aan het eind van de vinificatie (bereiding) wordt een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd. In het geval van een “brut” is dat minder dan 15 gram per liter. Verder heb je de “demi-sec” (33-50 gram) en zelfs de “doux” (meer dan 50 gram).

Meestal worden de Champagnes samengesteld uit wijnen van verschillende druiven en uit verschillende jaren, om zo een constante kwaliteit te waarborgen.  Voorbeeld is de wereldberoemde Moet & Chandon Brut Imperiale. 

Ook zijn er Champagnes verkrijgbaar uit een bepaald jaar. Hiervoor moet echter flink in de buidel getast worden. Een fles Dom Perignon uit 2000 kost al gauw zo’n 135 Euro. Maar dan heb je ook wel wat. Dom Perignon wordt ook wel aangeduid als de koning onder de Champagnes. Hij wordt alleen geproduseerd in jaren dat de druivenoogst van heel goeie kwaliteit is. Alle “gewone” Champagnes verbleken volledig als je een glas “Dom” hebt geproefd.

Temperatuur

In het algemeen kan gesteld worden dat Champagne het beste gedronken kan worden op een temperatuur van 8 graden. De duurderen, zoals de Dom Perignon kan beter iets minder koud gedronken worden. Op 10 tot 13 graden. Leg Champagne nooit in de vriezer. Dit gaat ten koste van de smaak.

Glas

Gebruik bij voorkeur een hoog tulpglas. Hierin komen de belletjes mooi los. Gebruik nooit een coupe. Door de weide opening vervliegen de belletjes te snel.

Kortom, Champagne is een fantastische drank om te nuttigen bij een feestelijke gelegenheid. Niet voor niks zie je kampioenen in de sport ook altijd op de foto met een champagnefles in de hand. Ook is het een mooie manier om het jaar uit te luiden. Laat ze dus maar knallen vanavond.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign