Dec
21
2008

Beursspel 1

Persoonlijk vind ik de beurs razend interessant. Altijd al gevonden. Ik heb echter altijd geleerd dat je moet beleggen met geld dat je missen kan en aangezien ik mij nog niet in die positie bevind heb ik daar toe nu toe vanaf gezien. Vanzelfsprekend prijs ik mijzelf gelukkig daarmee gezien het huidige economische klimaat en dito beursontwikkelingen.

Wel heb ik mijzelf de afgelopen maanden bezig gehouden met een spelletje omtrent de beurs. Met een fictief aandelenpakket koop je een portefeuille in en vervolgens kun je zien wat je fictieve pakket zoal doet. De meeste handelingen die je op de beurs ook kunt doen worden toegestaan, al heb je wel een vertraging van een 15 minuten op alle handelingen die je doet. Het normale verkeer gaat voor. Een jaar geleden, dus december 2007 kocht ik de volgende aandelenportefeuille in.

Ik had € 100.000 te besteden. 

€ 10.000 TomTom. Relatief veilig zo leek het, met wel wat risico. Het aandeel TomTom is altijd vrij volatiel geweest en daar rekende ik ook op. In mijn voordeel natuurlijk.

Spyker voor de broodnodige spanning. Ook € 10.000 ingekocht. Spyker zat een jaar geleden in mineur en kroop daar gaandeweg aan de start van dit jaar uit met de aanstelling van een nieuwe eigenaar.

Financials. Altijd op zeker, toch? Met € 10.000 ING en datzelfde bedrag Fortis kon ik daar in ieder geval op terugvallen mochten de beurzen slecht gaan zo was de redenering.

Grondstoffen. Rocksolid. € 15.000 Shell was niet interessant want dat zou toch alleen maar wat kunnen stijgen. De vraag naar grondstoffen nam toch toe? De olieprijs steeg!

Voor de noodzakelijke risico spreiding, ook een beetje saai, 2 beleggingsfondsen. Het best presterende fonds was een jaar geleden Fortis Obam en ik schafte daar € 20.000 van aan en ook Allianz Wereld kreeg van mij met € 20.000 een leuke investering toebedeeld. 

Geïnvesteerd vermogen € 95.000. Huidige stand van het aandelenpakket (een jaar later) € 37.000. Waardedaling; 60%. 

TomTom is 94% gedaald. Absurd gewoon. Spyker daalde met 32%, ING met 78%, Fortis met 97% en Shell 37%. Fortis Obam werd een jaar geleden nog de hemel in geschreven, maar met een 68% verlies is daar niets meer van over. Allianz Wereld ging met 38% ook sterk achteruit. 

Dan te bedenken dat er mensen zijn die op deze manier hun prive pensioenvoorziening in rook op hebben zien gaan. De crisis komt met deze praktische cijfers duidelijk naar voren en stemt triest. Ik ga binnenkort in op een andere portefeuille die ik lang geleden aanmaakte en daarnaast start ik binnenkort met een nieuwe.

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign