Dec
10
2008

Auto delen, ervaringen met Greenwheels

Voor de niet-auto-bezitters onder ons is er de mogelijkheid om een auto te “delen”. Er zijn in het verleden een aantal experimenten geweest, zoals de auto op afroep van de ANWB, maar uiteindelijk bleken al deze pogingen te stranden.

Een onderneming die het wel heeft gered is Greenwheels

In 1995 begonnen ze met drie auto’s in Rotterdam en nu hebben ze auto’s staan op meer dan 1000 standplaatsen, verdeeld over ruim 60 steden.

Voor een auto betaal je een klein bedrag per maand als abonnement, een uurvergoeding tussen €2,50 en €5,- (afhankelijk van het abonnement) en een kilometervergoeding. Het slimme van het systeem is dat je per uur of zelfs per kwartier kunt huren, en niet per dag zoals bij een standaard huurauto. Daarnaast zijn er weinig plichtplegingen.

Reserveren doe je via internet en met een pasje open je de auto. Na het invoeren van je pincode haal je de sleutel uit het handschoenenkastje en kan je rijden.

Na afloop van de rit zet je de auto weer op de gereserveerde parkeerplaats, doe je de sleutel terug in handschoenenvak en sluit je de auto weer af met je pasje.

Al met al een simpel systeem. Het wordt vooral gebruikt door mensen die normaal gesproken met het openbaar vervoer reizen, maar die zo af en toe ook eens een auto nodig hebben. Volgens het Nibud is dit systeem al voordelig voor mensen die minder dan 10.000 km per jaar rijden.

Als alle mensen die met hun eigen auto onder die 10.00 km grens blijven zouden besluiten om hun auto de deur uit te doen, zou dit een enorme besparing voor het milieu kunnen betekenen. Maar of de auto-industrie er blij mee is??

Written by Peter in: Miscelanious | Tags: , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Powered by WordPress | LeraDesign